Oxytocine  - het knuffelhormoon -

Als er geen band (bonding) is tussen mensen dan kan er veel mis gaan. 

In mijn werk als homeopaat zie ik dat regelmatig terug bij mijn cliënten.

Moeders die geen binding voelen met hun kinderen. Echtparen, die eigenlijk niet meer weten waarom het eerst zo fijn was met elkaar. Werknemers, die hun liefde en de binding met hun werk helemaal kwijt zijn. Mensen, die niet meer in zichzelf geloven, alle vertrouwen in de wereld, in de mensheid kwijt zijn.

Er is een hormoon in ons lijf dat stootsgewijs wordt afgegeven in situaties waarin we de liefde weer toelaten,
het vertrouwen in elkaar, het vertrouwen in ons zelf.
Dit hormoon heet Oxytocine, het knuffel- of zorghormoon. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit hormoon, Oxytocine, een positieve invloed heeft op het verhogen van het geluksgevoel, het gevoel van vertrouwen en verbondenheid en een verhoogde weerbaarheid tegen stress en verslaving. Het lichaam komt sneller tot rust en men ervaart minder angst. Oxytocine verhoogt het vertrouwen in uzelf en in uw omgeving.

Als we bovenstaande nog eens teruglezen......

Dit zelfvertrouwen, het gevoel van verbonden zijn, minder gevoelens van angst. Het zijn precies deze elementen die een vrouw en haar partner nodig hebben om de bevalling positief te beginnen.
Daarbij komt ook nog dat, als oxytocine uitbundig kan stromen, dat wij het hormoon Endorfine aanmaken, een natuurlijke pijnstiller. Zeer welkom tijdens een bevalling.

Mijn taak als doula is om de oxytocineflow zo optimaal mogelijk te laten zijn door er  te zijn. Rust en vertrouwen geven aan de aanstaande moeder en vader. Daar boven op  versterkt het de band tussen moeder en kind, het verzorgt het toeschieten van de moedermelk. Oxytocine zorgt ervoor dat de kinderen in liefde worden opgevoed.

Een aantal tips om de oxytocine tijdens de weeën optimaal te laten stromen:

  • Rust
  • Gedempt licht
  • Warmte
  • Maak een "nest" van kussens en dekens
  • Onder de douche
  • Warm bad (bij 6 cm ontsluiting)
  • Zoenen, knuffelen
  • Gebruik van een geboortebal
  • Frambozenbladthee
  • Ontspanningsmuziek 


Synthetische Oxytocine om de bevalling op te wekken

Steeds vaker zien we dat de weeën worden opgewekt met behulp van synthetische oxytocine. Mooi dat het allemaal mogelijk is tegenwoordig zou je zeggen. Maar de synthetische oxytocine heeft toch een iets andere werking dan de natuurlijke. de continue stroom van oxytocine zorgt er voor dat er een weeënstorm ontstaat. Ook de endorfines krijgen minder kans om hun pijnstillende werk te doen. 

Vrouwen hebben het gevoel de regie over het geboorteproces te verliezen. Eenmaal in de rollercoaster van de synthetische oxytocine belandt is deze maar moeilijk terug te draaien. Ongemak, pijn, regieverlies en gevoel van falen zijn het gevolg. Daarbovenop komt het feit dat de oxytocine ook bij de baby terechtkomt.

De bekende Londense gynaecoloog Dr. Michel Odent heeft in dit verband opgemerkt: ‘Het is waar, de jonge generatie staat bloot aan een veel hogere stress-druk, maar het zou wel eens kunnen zijn (en hij duidt hiermee op het veelvuldige gebruik van weeën-opwekkers) dat we ze de mogelijkheid hebben ontnomen om adequaat op die stress te reageren.’

Zorg ervoor dat de natuurlijke oxytocine wordt gestimuleerd!

Binnen mijn praktijk als klassiek homeopaat heb ik al veel moeders en hun kinderen kunnen helpen met het herstellen van de verstoring die door de synthetische oxytocine tijdens de ontsluitingsweeën  is veroorzaakt. Wat fijn dat er andere manieren zijn om de barende vrouw in haar oxytocineflow te laten komen! Deze manieren schetste ik hierboven al.

Steeds meer ouders vinden hun weg naar een doula en naar de klassiek homeopaat om hun bij te staan in dit "life changing event", wat een zwangerschap en de geboorte van hun kind toch is.

 
E-mailen
Bellen
Map
Info