Begeleiding tijdens de zwangerschap

  • Voordat je besluit om met mij als jouw doula in zee te gaan kom ik voor een oriënterend gesprek thuis bij je langs. Het is aan te raden dat de partner of degene die bij de bevalling aanwezig zal zijn daar ook bij aanwezig is. Misschien wil je wel heel graag jouw moeder of zus betrekken in deze prachtige gebeurtenis!
  • Een week na dit gesprek laat je me weten of je verder wil met de doulabegeleiding.
  • Tijdens een tweede gesprek zullen we bespreken hoe jij (en je partner)  de bevalling tegemoet zien. Met behulp van een geboorteplan zal je je voor kunnen bereiden op de bevalling. Het geboorteplan geeft je de mogelijkheid om stil te staan bij zaken, waar jij zelf misschien wel helemaal niet aan gedacht zou hebben. Denk hierbij aan pijnstilling wel of niet, waar wil je bevallen, wie zijn er bij je bevalling, welke houding wil je aannemen tijdens het persen, zie je tegen bepaalde situaties op.....etc.
  • Het geboorteplan is een tool voor jou en je partner om even stil te staan bij de toekomstige geboorte van je kind. Vooral bij een tweede of derde kindje kan dit heel goed zijn. De tijd gaat al zo snel voorbij en voor je het weet wordt je overrompeld door de bevalling. Het geboorteplan is dus een "bewustwordingsplan" voor jou en je partner. Het is ook bedoeld om diegene, die jou begeleiden te laten weten hoe jij bepaalde zaken graag ziet tijdens de bevalling. 
  • Ook zal ik de verschillende manieren van pijnverlichting met je doornemen. wat wil je niet en waar sta je eventueel voor open, mocht het nodig zijn. De natuurlijke manieren komen zeker aan de orde zoals acupressuur, massage, de geboortebal, de Rebozotechniek, de MamaTens. Maar ook de reguliere pijnbestrijding laten we de revue passeren, zodat jij en je partner daar over na kunnen denken.
  • Het geboorteplan geeft jou en je partner de zekerheid dat je gehoord wordt tijdens de bevalling. Men is immers op de hoogte van jouw wensen.
  • In een derde gesprek bespreken we het geboorteplan en worden de belangrijkste wensen puntsgewijs op één A4 vel gezet. Dit wordt op een mooi gekleurd vel geprint en zal bij de bevalling dus door iedereen  snel herkend worden. Men kan het ter plekke even doorlezen.
  • Wat een geboorteplan niet is: het is geen dwingend protocol. Niemand kan voorspellen hoe jouw bevalling zal verlopen. Soms moet er noodgedwongen afgeweken worden van jouw ideaalplaatje. Wees ervan verzekerd dat dit "afwijken van wat jij eigenlijk voor ogen had" gedaan wordt in het belang van jou en de baby.


Baring wordt verlossing

Wanneer een bij jouw bevalling toch moet worden ingegrepen omdat dat het beste is voor jou en/of je kindje, dan wordt een baring een verlossing.....Er wordt dan actief ingegrepen op het natuurlijke proces van baren. Niet leuk, maar als je je van te voren verdiept in het waarom van zo'n beslissing, kan dat helpen om de situatie beter te begrijpen en het beter te verwerken.Daarbij kan ik als doula jou zeker helpen, Zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling. Maar we gaan ervan uit dat jouw bevalling een baring zal zijn en geen verlossing!
 


 

 


 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info